ßßß Cookit - przepis na Ciasto "Żabie oczy"

Ciasto "Żabie oczy"

nazwa

Wykonanie

Nie wiem kto u mnie w domu wpadł na pomysł na takie ciasto...
i dodatkowo ta nazwa :) :) :)
Ciasto jest proste w wykonaniu, szybkie i smaczne :)
Potrzebujemy tylko upiec biszkopt, zrobić masę budyniową, kupić i rozłożyć "Delicje" i zalać wszystko galaretką :)
Zapraszam :)
Przepis:
Będziemy potrzebować:
biszkopt
krem budyniowy
delicje (duża paczka) smak dowolny
2 galaretki agrestowe
1. Biszkopt (blaszka kwadratowa 25x25 cm)
4 jajka
12 dag cukru
10 dag mąki pszennej
5 dag mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Jajka z cukrem ubijamy "na sztywno", przesiewamy do nich zmieszane mąki z proszkiem. Wszystko delikatnie mieszamy i wykładamy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę. Pieczemy w temperaturze 160-170 stopni przez około 30 minut (do "suchego patyczka")
2. Krem budyniowy:
1/2 litra mleka
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżka cukru waniliowego
2 żółtka
2-3 łyżki cukru pudru
250g margaryny
1/2 szklanki mleka wymieszać z mąkami, cukrem waniliowym, cukrem i żółtkami. Resztę mleka zagotować i połączyć ze składnikami. Ugotować budyń. Ostudzić. Zmiksować margarynę na puch i dodawać po łyżce budyniu ucierając na jednolitą masę.
W tym cieście "poszłam na łatwiznę" - nie miałam czasu, żeby zrobić masę budyniową, więc wykorzystałam masę z paczki, z Delecty, o smaku Tiramisu. Została przygotowana zgodnie z przepisem na opakowaniu. Z wykorzystaniem tej masy ciasto dostało innego smaku :)
3. Delicje układamy ciasno obok siebie. Na blaszkę 25x25 wykorzystałam dużą paczkę (4 sztuki zostały do zjedzenia). Smak delicji dowolny. U mnie malinowe.
4. Galaretki rozpuszczamy w nieco mniejszej ilości wody (tak dla pewności). Ja dla dwóch galaretek przygotowałam 750 ml wody. Nie dodawałam już żelatymy.
Na upieczony, ostudzony biszkopt wykładamy masę. Na masę układamy (dość ciasno) delicje. Ciasto chłodzimy w lodówce i czekamy aż galaretka zacznie się tężeć. Tężejącą galaretkę wylewamy na ciasto i chłodzimy.
Ciasto zaraz po wykonaniu jest suche. Kolejnego dnia wilgotnieje i przechodzi smakami :)
Życzę smacznego :)
Źródło:http://objazdowa.blogspot.com/2012/08/ciasto-zabie-oczy.html